Začetek

Piškotki

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Več o tem

Volišče za invalide na lokalnih volitvah 2010 v Mariboru PDF Natisni E-pošta

GLASOVANJE NA VOLIŠČU ZA INVALIDE - 75. člen ZLV

V skladu z 75. členom ZLV v  povezavi s  prvim odstavkom 79.a člena Zakona o volitvah v Državni zbor je občinska volilna komisija MOM  določila eno volišče, ki je dostopno invalidom. Volivci, ki želijo glasovati na tem volišču, morajo to svojo namero sporočiti mestni volilni komisiji najpozneje tri dni pred dnem glasovanja.

Volivec, ki uveljavlja pravico glasovanja na posebnem volišču dostopnem invalidu, mora najpozneje 3 (tri) dni pred dnem glasovanja, to je do 7. oktobra 2010 SVOJO NAMERO  sporočiti Mestni volilni komisiji Mestne občine Maribor, Ulica heroja Staneta 1, 2000 Maribor. V zahtevku mora navesti svoje osebne podatke. V kolikor tega ne more storiti sam, lahko v njegovem imenu vloži zahtevek tudi družinski član, sosed ali druga oseba vredna zaupanja (navesti mora svoje osebne podatke in identifikacijsko številko osebnega dokumenta). Obrazec!

Mestna volilna komisija Mestne občine Maribor  je določila, da bo volišče dostopno invalidom v Razstavnem salonu, Grajska ulica 7, Maribor. Na tem volišču bo omogočeno glasovanje s posebej prilagojeno glasovalno napravo za slepe in slabovidne.

Ne glede na določitev posebnega volišča za invalide pa lahko volivec, ki zaradi telesne hibe ne bi mogel glasovati tako, kot je določeno v volilni zakonodaji, svojo volilno pravico v skladu z določbo 75. člena  ZLV v zvezi z 79. členom  ZVDZ izpolni na volišču, kjer je vpisan v volili imenik - torej na svojem rednem volišču.

 

 

PREDČASNO GLASOVANJE - 78. člen  ZLV

Predčasno glasovanje za volivce, ki bodo v nedeljo, 10. 10. 2010, odsotni iz kraja stalnega prebivališča (kjer so sicer vpisani v volilni imenik), bo potekalo v torek, 5. 10. 2010, v sredo, 6. 10. 2010 in v četrtek, 7. 10. 2010, na naslovu: Razstavni salon, Grajska ulica 7, Maribor


Volišče za predčasno glasovanje bo odprto med 9.00 in 17.00 uro.

 

Volivce, ki se nameravajo udeležiti predčasnega glasovanja, prosimo, da imajo s seboj osebni dokument, ki izkazuje njihovo identiteto. Zaradi tekoče izvedbe volitev (iskanje volivca v volilnem imeniku) volivce prosimo, da s seboj prinesejo tudi obvestilo volivcu o volišču, na katerem so vpisani v volilni imenik.

 

 

GLASOVANJE PO POŠTI - 75. člen ZLV

V skladu z 75. členom ZLV v povezavi z 81. členom Zakona o volitvah v Državni zbor lahko osebe, ki so oskrbovanci domov za starejše in nimajo stalnega prebivališča v domu ter volivci, ki so na zdravljenju v bolnišnicah (oz. zdravilišču), glasujejo po pošti.

 

Po pošti lahko glasujejo tudi osebe na prestajanju kazni zapora in osebe, ki so v priporu.

 

Po odločitvi Državne volilne komisije je dopustno, da volivci, ki so poklicni pripadniki Slovenske vojske ali Policije in so na dan glasovanja zaradi službenih razlogov odsotni iz kraja stalnega prebivališča, prav tako glasujejo po pošti.

 

Za lokalne volitve ne veljajo določbe Zakona o volitvah v Državni zbor, ki se nanašajo na glasovanje po pošti v tujini in na glasovanje pri diplomatsko - konzularnih predstavništvih Republike Slovenije (80. člen ZLV).

Volivec, ki uveljavlja pravico glasovanja po pošti, mora najpozneje 10 (deset) dni pred dnem glasovanja, to je do četrtka, 30. septembra 2010, poslati Mestni volilni komisiji, Ulica heroja Staneta 1, 2000 Maribor, zahtevek za ta način glasovanja. V zahtevku mora navesti svoje osebne podatke ter naslov, na katerega naj mu mestna volilna komisija pošlje volilno gradivo. Obrazec!

 

 

GLASOVANJE NA DOMU - 81. člen ZLV

Po določbi 81. člena Zakona o lokalnih volitvah volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, kjer so vpisani v volilni imenik, lahko glasujejo pred volilnim odborom na svojem domu, če to sporočijo občinski volilni komisiji najkasneje tri dni pred dnem glasovanja.

 

Volivec, ki uveljavlja pravico glasovanja na domu, mora najpozneje 3 (tri) dni pred dnem glasovanja, to je do 7. oktobra 2010 poslati Mestni volilni komisiji Mestne občine Maribor, Ulica heroja Staneta 1, 2000 Maribor, zahtevek za ta način glasovanja. V zahtevku navede svoje osebne podatke. V kolikor tega ne more storiti sam, lahko v njegovem imenu vloži zahtevek tudi družinski član, sosed ali druga oseba vredna zaupanja (navesti mora svoje osebne podatke in tudi identifikacijsko številko osebnega dokumenta). Obrazec!

 

 

PREDSEDNIK MESTNE VOLILNE KOMISIJE

BRANKO REISMAN