Začetek

Piškotki

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Več o tem

Umrla je Marija Božič PDF Natisni E-pošta

Marija Bozic115pxPo daljši bolezni se je v petek zvečer, 3. februarja 2017, za vedno poslovila Marija Božič, dolgoletna sodelavka Zveze Sonček in nekdanja direktorica podjetja Sonce.

Zagotovo jo bodo najbolj pogrešale številne družine otrok, mladostnikov in odraslih s cerebralno paralizo. Prav  njim je bila največkrat v uteho, v podporo in spodbudo, da je mogoče narediti še kakšen korak, da niso obupale in so se borile naprej. Ali pa si preprosto – vzele čas tudi zase.

Močno jo bomo pogrešali vsi sodelavci Zveze Sonček in člani društev za cerebralno paralizo ter zaposleni v podjetju Sonce. Iz njenega zgleda, dediščine dolgoletnega dela, osebne prizadevnosti in zavzetosti za pomoč družinam, otrokom in društvom, bomo črpali spodbude in ideje za nadaljnje delo.

Marija Božič je bila članica Gorenjskega društva za cerebralno paralizo od njegove ustavitve leta 1976 dalje. Od leta 1987 do leta 1989 je bila njegova podpredsednica. Njen največji prispevek pri delu društva je bilo organiziranje terapevtskih kolonij, v sodelovanju s strokovno vodjo kolonij dr. Tatjano Veličkovič, ki ga je Marija Božič opravljala skoraj deset let. Prav terapevtske kolonije so bile valilnica idej in kadrov za razvoj ne samo Gorenjskega društva, temveč tudi drugih društev in Zveze.

Leta 1987 je bila Marija Božič izvoljena v izvršni odbor Zveze Sonček, v letih 1991 in 1992 pa je bila tudi podpredsednica Zveze Sonček.

Leta 1993 se je Marija Božič pridružila Zvezi Sonček kot profesionalna sodelavka ter skušala na ta način s svojimi dotedanjimi izkušnjami na področju izobraževanja odraslih pomagati pri razvoju izobraževalnih programov ter prevzela tudi vodenje invalidskega podjetja Sonce.

V dolgih letih svojega dela je Marija Božič razvila in vodila celo vrsto izobraževalnih projektov in programov za različne ciljne skupine – starše, otroke in mladostnike s posebnimi potrebami, strokovne delavce in laične sodelavce, spremljevalce v šolah.... Med najuspešnejše in poznane po vsej Sloveniji sodijo vsekakor šole za starše, projekt Korak k Sončku in usposabljanje asistentov za pomoč otrokom s posebnimi potrebami v šolah.

S svojim delom, ki je daleč presegalo njene službene obveznosti in je z njim nadaljevala tudi po upokojitvi, je pomembno prispevala k uresničevanju prizadevanj Zveze Sonček za Eno šolo za vse ter za vključevanje otrok s posebnimi potrebami v vsakdanje življenjsko okolje.

Za svoje delo je prejela priznanje in leta 2003 tudi Zlati znak Zveze Sonček za prispevek k delovanju Zveze Sonček in razvoju njenih izobraževalnih programov. Leta 2006 je dobila tudi nagrado Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve za dosežke na posameznih področjih socialnega varstva.

Marija Božič je na osnovi svojih osebnih izkušenj, pridobljenega znanja in spretnosti ter dodatnega usposabljanja na področju družinske in realitetne terapije uspela v praksi udejanjati pomen vključevanja in pomoči celotni družini, ne le otroku. Tako pri vsakodnevnem življenju kot pri vključevanju v vrtec, šolo, pri učenju samostojnosti in prizadevanju za kakovostno življenje. Ne le v okviru Zveze Sonček, temveč tudi v šolah, vrtcih in drugih javnih institucijah.

Svoje znanje in izkušnje številnih strokovnih delavcev in zunanjih sodelavcev Zveze Sonček je znala povezati in ustvarjalno uporabiti za različne oblike usposabljanja in izobraževanja mladostnikov in odraslih z invalidnostmi ter laičnih in strokovnih delavcev. S tem je tudi sooblikovala okolje in pogoje za enakopraven odnos do uporabnikov ter sprejemanje njihove drugačnosti in njihovo vključevanje v običajno socialno okolje.

Zveza Sonček