Začetek

Piškotki

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Več o tem

Informacije o delovanju društva za leto 2017 in plačilo članarine za leto 2018 PDF Natisni E-pošta

Soncek zlozenka A3 114px15Spoštovane članice, člani in podporniki društva!

Preteklo leto je društvo praznovalo častitljivih 35 let obstoja! Leta 1983 je skupaj z gorenjskim društvom ustanovilo današnjo Zvezo Sonček. Ime Sonček je postalo oznaka za visoko prepoznavno in cenjeno invalidsko organizacijo.

V preteklem letu 2017 smo si prizadevali za pridobitev finančnih sredstev s prijavami na lokalne in državne razpise, uspešno smo nagovarjali donatorje, posameznike in podjetja, da smo lahko izvajali naslednje programe in aktivnosti:

  • OSEBNA ASISTENCA, SPREMSTVO, PREVOZI, POMOČ NA DOMU

Naše društvo te storitve uspešno izvaja kot edino izmed društev, povezanih v Zvezo Sonček, v takšnem obsegu že od leta 2011. Z osebno asistenco poskušamo pomagati vsem, ki potrebujejo pomoč pri različnih dejavnostih, kot so plavanje, jahanje, terapije, domača opravila, spremstvo k zdravniku,   nakupi itd. Na voljo je naš kombi, ki je prilagojen za gibalno ovirane, in pet zaposlenih osebnih asistentov. V letu 2018 si bomo prizadevali za nadaljevanje programa Osebne asistence za uporabnike, ki potrebujejo manj kot 30 ur na teden in ne bodo do osebne asistence upravičeni po sprejetem Zakonu o osebni asistenci, veljavnem od 1.1.2019.

  • TERAPIJA S POMOČJO KONJA, TERAPEVTSKO PLAVANJE IN PLESNI TEČAJ 

So dejavnosti, ki potekajo kontinuirano vsak teden in se vanje vključuje okoli 35 članov. Ponosni smo, da je Sončkova plesna skupina nastopila na festivalu Lent 2017 na Triglavovem odru junakov.

 

dopis clanarina 2018 - aktivnosti drustva v letu 2017 Page 1

 

  • ZDRAVSTVENO TERAPEVTSKE KOLONIJE (ZT) 

Na Debelem rtiču in v Elerjih potekajo v poletnem času v 5 skupinah. V letu 2017  je bila izvedena tudi prva zimska ZT kolonija za družine s predšolskimi otroki. Namen ZT kolonij je v strnjenih nevroterapevtskih obravnavah in učenju samostojnosti ter v podpori staršem s pomočjo strokovnega kadra Zveze Sonček za predšolske in mlajše šolske otroke. V program je vsakoletno vključenih okoli 60 otrok in mladostnikov.

  • DOBRODELNA TRGOVINA SONČEK, CENTER SONČEK VETRINJSKA

Na Vetrinjski ulici 11 uspešno obeležuje peto leto delovanja; je stičišče druženj za naše uporabnike ter podpore na delovnem mestu. Enkrat mesečno poteka bralni večer. V dobrodelno trgovino Sonček si želimo vključiti še več uporabnikov. V letu 2017 smo uredili kotiček ustvarjalnosti za člane. Opazili smo, da je naš prostor na Vetrinjski med uporabniki zelo priljubljen. Društvo si bo še naprej prizadevalo za čim večje socialno vključevanje gibalno oviranih oseb v že uveljavljene aktivnosti.

  • KULTURNI DOGODKI (abonmaji), ŠPORTNE PRIREDITVE, KONCERTI

S pomočjo osebnih asistentov naši člani obiskujejo športne prireditve in koncerte ter gledališke predstave. Bili so na košarkarskih tekmah, na koncertih v dvorani Tabor, na smučarskih poletih v Planici, na krajših izletih po lastni želji, na festivalu Lent ipd.

  • GLEDALIŠKA PREDSTAVA RAZSTAVA SRC je gostovala v Beogradu

Odlično napisana reportaža o dogajanju v Srbiji je bila objavljena v častniku Večer 22.10.2017 z naslovom Kjer je svet obrnjen na glavo. Ob gostovanju smo istočasno aktivno sodelovali na Mednarodni konferenci sorodnih zvez in društev iz bivše skupne države.

 

dopis clanarina 2018 - aktivnosti drustva v letu 2017 Page 2

 

  • IZLET, JESENSKI PIKNIK, NOVOLETNO SREČANJE

Uspešno smo izpeljali društveni izlet v Begunje in obiskali Avsenikovo domačijo, Bled in Radovljico s festivalom čokolade. Jesenski kostanjev piknik je potekal v Vrtičah, zaključek leta za odrasle pa v hotelu Piramida; za otroke smo organizirali prihod Dedka Mraza s predstavo v OŠ Gustava Šiliha. Teh dejavnosti se je udeležila velika večina naših članov, okoli 110.

  • 35 LET DRUŠTVA

Društvo je ob častitljivi obletnici organiziralo vseslovensko srečanje za 700 članov društev Zveze Sonček v Vrtičah z dobrodelnim nastopom Rebeke Dremelj in ostalih nastopajočih. Izdali smo tudi priložnostni kronološki bilten.

  • AKTIVNO SODELOVANJE v Svetu invalidov občine Maribor in organih Zveze Sonček

Spremljali smo in dajali pripombe na nove pomembne zakone, kot sta Zakon o socialnem vključevanju in Zakon o dolgotrajni oskrbi. Sodelujemo pri pripravi praznovanja 35. obletnice Zveze Sonček. Redno smo se pojavljali v medijih z namenom, da bi ozaveščali javnost z možnostmi in potrebami ljudi s posledicami cerebralne paralize in s sorodnimi invalidnostmi (Večer, TV Maribor, Radio City ipd.)

  • ZA KVALITETNE STORITVE V SKUPNOSTI!!!

Za dobrobit vseh naših članov in njihovih svojcev si želimo še nadalje izvajati kvalitetne društvene aktivnostih, dostopne in prilagojene specifičnim potrebam gibalno oviranih. Društvo si prizadeva slediti deinstitucionalizaciji in novemu pristopu s kvalitetnimi storitvami v skupnosti, ki bodo, upajmo, kmalu postale realnost za vse osebe s cerebralno paralizo in bodo sistemsko rešene z zakoni.

 

PLAČILO ČLANARINE

Na tem mestu prosimo za vašo podporo in plačilo članarine za leto 2018 v znesku 10,00 € na osebo – preko TRR na SI56 0417 3000 0739 043 ali preko spletne banke. Zaželeno je, da se članarina poravna za uporabnika s cerebralno paralizo in vsaj še za enega starša, saj so v širšem smislu naše aktivnosti namenjene celotni družini za pomoč in razbremenitev.

 

Za več informacij smo na voljo v pisarni društva. Veseli bomo tudi vaših predlogov!

Spremljajte nas na Facebooku in na naši spletni strani www.soncek-maribor.si!

Želimo vam vse lepo v letu 2018 in upamo, da bodo naše skupna druženja še pogostejša!

 

Bilten 35 let društva

indent1 Prenesi PDF

 

Letno vsebinsko in finančno poročilo o delu društva za leto 2017 in plan za leto 2018

indent1 Prenesi PDF

 

Predsednica
Lidija Šestak Zorič
s sodelavci