Začetek

Piškotki

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Več o tem

Razpis - ZTK in obnovitvena rehabilitacija 2020 - za otroke in mladostnike PDF Natisni E-pošta

DSC08275

Spoštovani,

ne glede na trenutne razmere, smo se odločili, da razpišemo program kolonij. Pridružujemo pa si pravico do odpovedi terminov ali udeležbe v primeru nezadostnega števila prijavljenih, ne zagotavljanja kadra za izvedbo ali razmer, ki bi onemogočile izvedbo.

Letos društvo načrtuje izvedbo treh kolonij za otroke in mladostnike s cerebralno paralizo in njihove starše, v trajanju po 7 dni v poletnem času. Zimska družinska kolonija iz meseca februarja, je že za nami. Kolonije v Elerjih se bodo udeležili otroci in starši ter sorojenci; namenjena je predšolskim in mlajšim šolskim otrokom.

Preostali dve koloniji sta namenjene otrokom in mladostnikom, brez udeležbe staršev, in se bodo izvedle na stari znani lokaciji na Debelem Rtiču. Prizadevali si bomo, tako kot lani, v kolonije vključiti najboljše spremljevalce in terapevte, ki bodo zanesljivo in kvalitetno izpolnili pričakovanja tako otrok kot njihovih staršev.

 

TERMINI

Obdobje Lokacija Udeleženci Vodja Kontakt vodje
1.8.-8.8.2020 Elerji (Premačan)
- zgornja hiša
otrok+starš
(predšolski, mlajši šolski)
Andrejka Horvat 031-843-142
17.8.-24.8.2020 Debeli Rtič Samostojna, otroci
in mladostniki
Sonja Kerhe,
organizacijski vodja,

Tamara Orlovič,
strokovni vodja
041–398-841
24.8.-31.8.2020 Debeli Rtič  Samostojna, otroci
in mladostniki
Sonja Kerhe,
organizacijski vodja,

Tamara Orlovič,
strokovni vodja
041–398-841

 

NAČIN, ROK POGOJI, IN PRIJAVE

 

PRIJAVNICA:

(PRIJAVNICA je v pdf obliki in je priložena od spodaj – izpolnjeno jo prosim pošljite nazaj na društvo na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. s pripisom KOLONIJA PRIJAVA.

Prosimo vas, da se prijavite čim prej, oziroma ROK PRIJAVE je do konca meseca junija 2020, da lahko ustrezno kvalitetno pripravimo program in spremljevalce glede na posameznega udeleženca.

V kolikor imate dodatna vprašanja o poteku in izvedbi kolonij, kontaktirajte želenega vodjo kolonij (telefonska števila v tabeli) oziroma društvo na 02/252-22-528 ali na 070 989 739 (pisarna društva Sonček-MDCP).

 

NAPOTNICA TER VIŠINA PRISPEVKA

Prosimo vas, da se najprej prijavite pri triažnem zdravniku (npr. v Mariboru dr. Flakus, dr. Korajžija, itn), ki vam bo izstavil napotnico na podlagi upravičenosti do udeležbe v koloniji (na osnovi Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja se v kolonijo lahko vključijo otroci in mladostniki s cerebralno paralizo.

V kolonije napotujejo triažni zdravniki z napotnico.).

 

SAMOPRISPEVEK

Kolonije se financirajo na podlagi prijave Zveze Sonček na razpis Zavoda za zdravstveno zavarovanje Republike Slovenije, lastne udeležbe in iz donacij društvu. Ker država (napotnica Zavoda za zdravstveno zavarovanje) običajno krije ca 50 % stroškov – čeprav izberemo cenovno zelo ugodne destinacije – preostali del stroškov krije društvo z donacijami in lastno udeležbo (s prispevki staršev).

 

OSTALE INFORAMCIJE

CILJI IN NAMEN PROGRAMA

Cilji programa:

 • dopolnjevanje zdravstvene rehabilitacije za otroke s cerebralno paralizo ter omogočanje udeležbe tudi sorojencem, obema staršema pa tudi starim staršem;
 • razbremenitev družine ter spodbujanje in pomoč pri njenem vključevanju v okolje;
 • ohranjevanje telesnega in psihičnega zdravja vseh članov;
 • prizadevanje za večjo samostojnost otroka;
 • program je namenjen osebam z boleznimi centralnega in perifernega živčnega sistema (cerebralna paraliza).


Namen je seznanjanje staršev z vzroki, oblikami in s posledicami cerebralne paralize pri njihovem otroku ter učenje za obvladovanje le-te in o možnih oblikah pomoči. Kolonije omogočajo medsebojno druženje staršev, izmenjavo izkušenj in usmerjanje v oblike samopomoči, povezovanja in društvene organiziranosti.

 

Osnovna vsebina programa zdravstveno-terapevtske kolonije je:

 • timska diagnostična obravnava;
 • vsakodnevne individualne obravnave pri različnih terapevtih;
 • skupinske psihosocialne obravnave in družabne aktivnosti, ki jih vodijo usposobljeni terapevti;
 • otrokovo učenje samostojnosti in pridobivanje izkušenj izven družine v družbi sovrstnikov;
 • sprostitvene in rekreativne dejavnosti za otroke in za starše;
 • »Šola za starše« – usposabljanje staršev za »koterapevtsko« delo z otrokom doma;
 • učenje za življenje.


Ko otrok s cerebralno paralizo doseže stopnjo razvoja, ki mu omogoča osamosvajanje, ga vključimo v zdravstveno terapevtsko kolonijo brez spremstva staršev. Cilji kolonij za starejše otroke s cerebralno paralizo brez spremstva staršev:

 • emancipacija otroka od staršev, osamosvajanje otroka kot predpriprava za samostojno učenje, življenje in delo; navajanje na življenje in delo v skupini;
 • učenje rekreativnih in sprostitvenih dejavnosti, tako individualnih kot skupinskih;
 • utrjevanje zdravja. 

 

ZTK - DEBELI RTIČ 2020

indent1 Prijavnica (PDF)

indent1 Prijavnica (WORD)

 

PRIJAVNICA ZA ZTK - ELERJI 2020

indent1 Prijavnica (PDF)

indent1 Prijavnica (WORD)