Začetek

Piškotki

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Več o tem

Razpis - ZTK in obnovitvena rehabilitacija za otroke in mladostnike za leto 2021 PDF Natisni E-pošta

DSC08275 520px 

Spoštovani

Razpisujemo program obnovitvene rehabilitacije - zdravstveno terapevtskih kolonij za leto 2021. Kolonije so namenjene osebam s cerebralno paralizo in jim po Pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije sofinacira obnovitveno rehabilitacijo (udeležba z napotnico). Načrtujemo izvedbo treh kolonij za otroke in mladostnike s cerebralno paralizo in njihove starše v trajanju po 7 dni v poletnem času.

 

TERMINI

Obdobje Lokacija Udeleženci Vodja Kontakt vodje  
3.7. - 10.7.2021 Debeli Rtič Samostojna, otroci in mladostniki, mlajši odrasli Sonja Kerhe, organizacijski vodja,
Tamara Orlovič strokovni vodja
041–398-841 POLNO ZASEDENO
16.8. - 23.8.2021 Debeli Rtič Samostojna, otroci in mladostniki, mlajši odrasli Sonja Kerhe, organizacijski vodja,
Tamara Orlovič strokovni vodja
041–398-841 POLNO ZASEDENO 
31.7. - 7.8.2021 Elerji (Premačan) - zgornja hiša Družinska: otrok s staršem (predšolski, mlajši šolski) Andrejka Horvat 031-843-142 POLNO ZASEDENO 

 

Kolonija v Elerjih je namenjena družinam s predšolskim in mlajšim šolskim otrokom. Udeleženci so otroci, starši ter sorojenci.

Dve koloniji sta namenjene otrokom in mladostnikom, brez udeležbe staršev, in se bodo izvedle na lokaciji na Debelem Rtiču v Zdraviliškem centru Rdečega križa.

 

V mesecu septembru načrtujemo testni termin kolonije na otoku Pašmanu, na Hrvaškem, zaradi večjega povpraševanja udeležencev, ki so se udeležili lansko letne kolonije v organizaciji Društva za cerebralno paralizo Sonček Posavje. Kolonija bo izvedena za manjše število udeležencev s ciljem preverbe ustreznosti bivanjskih in ostalih pogojev. Izvedena bo, če bodo dovoljevale razmere  povezane z novim korona virusom Covid 19. Pogoj udeležbe na otoku Pašman je lasten prevoz.

 

Obdobje Lokacija Udeleženci Vodja Kontakt vodje POLNO ZASEDENO
Testni termin za novo lokacijo 1.9. - 8.9.2021 Pašman Samostojna, mlajši odrasli Sonja Kerhe, Branko Berlič 041–398-841

 

Prizadevali si bomo v kolonije vključiti najboljše spremljevalce in terapevte, ki bodo zanesljivo in kvalitetno izpolnili pričakovanja tako otrok kot njihovih staršev.

 

Pridružujemo pa si pravico do odpovedi terminov ali udeležbe v primeru nezadostnega števila prijavljenih, ne zagotavljanja kadra za izvedbo ali razmer, ki bi onemogočile izvedbo, kot je novi korona virus Covid -19.      

 

NAČIN, POGOJI IN ROK PRIJAVE

 

PRIJAVNICA:

(PRIJAVNICA je v pdf obliki in je priložena od spodaj – izpolnjeno jo prosim pošljite nazaj na društvo na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. s pripisom KOLONIJA PRIJAVA.

Prosimo vas, da se prijavite čim prej, oziroma ROK PRIJAVE je do konca meseca maja 2021, da lahko ustrezno kvalitetno pripravimo program in spremljevalce glede na posameznega udeleženca.

V kolikor imate dodatna vprašanja o poteku in izvedbi kolonij, kontaktirajte želenega vodjo kolonij (telefonska števila v tabeli) oziroma društvo na 02/252-22-528 ali na 070 989 739 (pisarna društva Sonček-MDCP).

 

NAPOTNICA

Pogoj za udeležbo v koloniji je napotitev oziroma napotnica triažnega zdravnika (npr. v Mariboru dr. Flakus, dr. Korajžija, itn). Glede pridobitve napotnice se pogovorite z vodjo kolonije ob prijavi. Triažni zdravnik izstavi napotnico na podlagi upravičenosti do udeležbe v koloniji na osnovi Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki določata, da se v kolonijo lahko vključijo otroci in mladostniki s cerebralno paralizo.

 

SAMOPRISPEVEK

Kolonije se financirajo na podlagi prijave Zveze Sonček na razpis Zavoda za zdravstveno zavarovanje Republike Slovenije, lastne udeležbe in iz donacij društvu. Ker država (napotnica Zavoda za zdravstveno zavarovanje) običajno krije ca 50 % stroškov – čeprav izberemo cenovno zelo ugodne destinacije – preostali del stroškov krije društvo z donacijami in lastno udeležbo (s prispevki staršev).

 

OSTALE INFORAMCIJE

Za udeležence kolonij iščemo tudi spremljevalce, ki se tudi lahko prijavijo preko prijavnice PRIJAVE SPREMLJEVALCI, ki jo spodaj prilagamo. Za udeležbo v zdravstveno terapevtski koloniji kot prostovoljci ali v obliki obveznih izbirnih vsebin tekom šolanja ipd., prosim pišite neposredno vodji kolonije ali na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , kjer bomo skupaj preučili možnost udeležbe.

 

CILJI IN NAMEN PROGRAMA

Cilji programa:

 • dopolnjevanje zdravstvene rehabilitacije za otroke s cerebralno paralizo ter omogočanje udeležbe tudi sorojencem, obema staršema pa tudi starim staršem;
 • razbremenitev družine ter spodbujanje in pomoč pri njenem vključevanju v okolje;
 • ohranjevanje telesnega in psihičnega zdravja vseh članov;
 • prizadevanje za večjo samostojnost otroka;
 • program je namenjen osebam z boleznimi centralnega in perifernega živčnega sistema (cerebralna paraliza).


Namen je seznanjanje staršev z vzroki, oblikami in s posledicami cerebralne paralize pri njihovem otroku ter učenje za obvladovanje le-te in o možnih oblikah pomoči. Kolonije omogočajo medsebojno druženje staršev, izmenjavo izkušenj in usmerjanje v oblike samopomoči, povezovanja in društvene organiziranosti.

 

Osnovna vsebina programa zdravstveno-terapevtske kolonije je:

 • timska diagnostična obravnava;
 • vsakodnevne individualne obravnave pri različnih terapevtih;
 • skupinske psihosocialne obravnave in družabne aktivnosti, ki jih vodijo usposobljeni terapevti;
 • otrokovo učenje samostojnosti in pridobivanje izkušenj izven družine v družbi sovrstnikov;
 • sprostitvene in rekreativne dejavnosti za otroke in za starše;
 • »Šola za starše« – usposabljanje staršev za »koterapevtsko« delo z otrokom doma;
 • učenje za življenje.


Ko otrok s cerebralno paralizo doseže stopnjo razvoja, ki mu omogoča osamosvajanje, ga vključimo v zdravstveno terapevtsko kolonijo brez spremstva staršev.

 

Cilji kolonij za starejše otroke s cerebralno paralizo brez spremstva staršev:

 • emancipacija otroka od staršev, osamosvajanje otroka kot predpriprava za samostojno učenje, življenje in delo; navajanje na življenje in delo v skupini;
 • učenje rekreativnih in sprostitvenih dejavnosti, tako individualnih kot skupinskih;
 • utrjevanje zdravja. 

 

Prijavnice

 

ZTK - DEBELI RTIČ 2021

indent1 Prijavnica (PDF)

indent1 Prijavnica (WORD)

 

ZTK - ELERJI 2021

indent1 Prijavnica (PDF)

indent1 Prijavnica (WORD)

 

ZTK - PAŠMAN 2021

indent1 Prijavnica (PDF)

indent1 Prijavnica (WORD) 

 

ZTK ZA SPREMLJEVALCE; DEBELI RTIČ, otok PAŠMAN 2021

indent1 Prijavnica (PDF)

indent1 Prijavnica (WORD)