Začetek

Piškotki

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Več o tem

Jubilejno 50. srečanje članov Sončkovega bralnega kluba z znanim pisateljem Avgustom Demšarjem, ki je ustvaril lik popularnega kriminalnega inšpektorja Martina Vrenka PDF Natisni E-pošta

Soncek Avgust Demsar

V okviru »Dnevov knjige v Mariboru 2021« sta Mariborsko društvo za cerebralno paralizo Sonček in Inner Wheel klub Maribor, humanitarno združenje žensk ob 50. srečanju Sončkovega bralnega kluba gostila pisatelja Avgusta Demšarja. Dogodek se je zgodil na dvorišču Doma društev invalidskih organizacij, v petek, 18.06.2021, ob 17. uri.

Pogovarjali so se z ustvarjalcem Avgustom Demšarjem o njegovem pisateljskem delu, saj sodi v sam vrh slovenskih piscev kriminalk. Na bralnem srečanjih so že prebirali njegovo detektivsko zgodbo Retrospektiva, ki smo si jo lahko pred kratkim ogledali tudi na televiziji. Ekranizacija romana v nadaljevanki Primeri inšpektorja Vrenka je bila odlična, knjiga pa je seveda še boljša, menijo člani bralnega kluba.

V Inner Wheel klubu Maribor so se pred 17 leti odločili, da bo njihova osrednja kontinuirana akcija »Podarimo knjigo in besedo«. Vedno znova ugotavljajo, da ima glasno branje poseben čar, saj bogati, zdravi, vzbuja domišljajo in dobro voljo. In Sončkov bralni klub je eden izmed najbolj uspešnih in prijetnih. Redno so se začeli sestajati aprila 2014 in tokrat so se srečali petdesetič.

V veliko čast in veselje jim je bilo praznovati skupaj s popularnim mojstrom kriminalke, Avgustom Demšarjem, ki že več kot deset let ustvarja to žanrsko literaturo. Napisal je najobsežnejši ciklični opus v slovenski književnosti z istimi glavnimi junaki, inšpektorjem Martinom Vrenkom in kriminalistom Markom Breznikom. Večkrat je bil tudi nominiran za nagrado kresnik. Na tokratnem srečanju smo ga spoznali kot zelo ustvarjalnega človeka in prijetnega sogovornika.

Izjave članov Sončkovega bralnega kluba: Nives se na bralnih urah dobro in sproščeno počuti, ta čas ji veliko pomeni in v branju vedno najde kakšen stavek za osebno življenje. Luka stvari vidi širše in si želi, da se ljudi na vozičkih ne bi gledalo kot spomenike, ampak da se skupaj družimo in na ta način bogatimo življenja vseh. Sebastijan vedno pri branju izve kaj novega, na skupinskem branju pa si lahko izmenjajo medsebojne izkušnje. Sašo obiskuje srečanja od samega začetka. Všeč so mu vse knjige, iz katerih Vasiljka bere odlomke. Najbolj mu ugajajo knjige o živalih. Erna si z branjem širi obzorje in se zelo rada pogovarja o izbrani temi.

Podpredsednica Sončka Mariborskega društva za cerebralno paralizo in vodja Sončkovega bralnega kluba, Vasiljke Prosnik: »Branje je izjemno pomembno zlasti v času, ko ljudje izgubljajo svojo identiteto, ker se popolnoma predajajo pojavljanju na družabnih omrežjih in nekritično sodelujejo pri izmenjavi različnih sporočil. Branje nam omogoča, da se soočamo vedno z novimi vsebinami in v sebi odkrivamo to, kar nam je že znano in kar nam delo prinaša novega. Druženje v bralnem klubu prinaša še povezovalne učinke in prijetno koriščenje skupnega časa.«

 

indent1 Fotoutinki

 

Soncek in Inner Wheel klub Maribor