Začetek Programi društva

Piškotki

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Več o tem

Programi društva PDF Natisni E-pošta

Društvo izvaja naslednje programe:

indent1 Terapevstke kolonije
izvajamo v Rekreacijskih centrih Zveze Sonček v Elerjih in v Vrtičah pri Zgornji Kungoti. Namenjene so otrokom, starim do 15 let s cerebralno paralizo in motnjami v razvoju. Skupaj letno izvedemo tri do pet kolonij, ki zajemajo predšolske otroke s posebnimi potrebami, otroke s cerebralno paralizo, vključene v redno šolo in v šolo s prilagojenim programom.

 

Vsebina programa:

 • postavljanje otrok v situacije, ki jih v okolju, kjer bivajo, ne doživljajo pogosto;
 • usposabljanje staršev za sprejemanje otroka in njegovih možnosti;
 • učenje staršev za ohranjanje ter razvijanje sposobnosti otroka v domačem okolju;
 • vzgoja  samostojnosti ter graditev pozitivne identitete otroka;
 • navajanje na življenje v skupini;
 • poznavanje in učenje komunikacijskih oblik in socialnih veščin;
 • skrb za osebnostno rast;
 • rekreacijske in sprostitvene tehnike ter športne dejavnosti;
 • uvajanje v društvene aktivnosti;
 • oblike samopomoči in zagovorništva.

 

Cilji programa:

 • dopolnjevanje zdravstvene rehabilitacije za otroke s cerebralno paralizo ter omogočanje udeležbe tudi sorojencem, obema staršema pa tudi starim staršem;
 • razbremenitev družine ter spodbujanje in pomoč pri njenem vključevanju v okolje;
 • ohranjevanje telesnega in psihičnega zdravja vseh članov;
 • prizadevanje za večjo samostojnost otroka;
 • program je namenjen osebam z boleznimi centralnega in perifernega živčnega sistema (cerebralna paraliza) in drugimi invalidnostmi.

 

Metode dela, uporabljene pri izvajanju programa:

 • Individualne obravnave fizioterapevta, specialnega pedagoga, delovnega terapevta, učenje plavanja po metodi Halliwick, hipoterapija – terapevtsko jahanje, tematska predavanja za starše, socialne veščine, športne aktivnosti in sprostitvene tehnike, …

Za otroke s cerebralno paralizo je obvezna napotitev triažnega zdravnika, možna pa je tudi vključitev družine ne gleda na vrsto invalidnosti otroka kot samoplačniška oblika..

Program obnovitvene rehabilitacije, ki ga financira ZZZS, je osredotočen na medicinsko obravnavo in je namenjen le otroku in enemu od staršev. Z dopolnilnim programom omogočamo vključevanje pedagoških vsebin in razbremenjevanje družine ter vključevanje tudi drugih družinskih članov.

Terapevtske kolonije izvajamo v poletnem času od junija do septembra.

 


 

indent1 Jahanje

je aktivnost, ki v veliki meri podpira primarne terapevtske programe v procesu rehabilitacije oseb s cerebralno paralizo. Je pomembna oblika športnega udejstvovanja, ki prispeva k izgrajevanju telesne sheme in samopodobe posameznika. Neposredno vpliva na telesno in fizično delovanje. Uporabnik lahko jaha dvakrat tedensko pod vodstvom strokovno usposobljene osebe, ki ji pomagata še vsaj dva pomočnika. Sodeluje lahko vsaka oseba s cerebralno paralizo in drugimi invalidnostmi.

V spomladanskih in poletnih mesecih program izvajamo v Rekreacijskem centru Sonček v Vrtičah pri Zgornji Kungoti. V jesenskih in zimskih mesecih pa v drugih jahalnih centrih.

 

Cilji programa:

 • sprostitev, stik z živaljo, pravilna drža, večanje samozavesti,  izboljšanje motoričnega stanja oseb s cerebralno paralizo.

 

Ciljna skupina, ki ji je program namenjen:

 • osebe z boleznimi centralnega in perifernega živčnega sistema (cerebralna paraliza).

 

Metode dela, uporabljene pri izvajanju programa:

 • samostojno jahanje v spremstvu voditelja konja in dveh spremljevalcev. Pri mlajših uporabnikih terapevt sedi skupaj z otrokom na konju.

 

Pričakovani rezultati programa:

 • učenje pravilnih reakcij v vedenju, sprejemanje drugih živih bitij, krepitev občutka odgovornosti, prepoznavanje in upoštevanje skupno postavljenih pravil, sklepanje kompromisov, ponujanje in prejemanje pomoči, zmanjševanje agresivnosti, vzpostavljanje prijateljstva in odnosa do konja, terapevta in drugih prijateljev jahačev;
 • povečevanje koncentracije, izboljševanje motivacije, sprejemanje, priznavanje in premagovanje strahu, krepitev občutka samozavesti in zaupanja v lastne zmogljivosti, višanje frustracijske tolerance, občutek zadovoljstva

 


   

  indent1 Plavanje
  S strokovnimi pristopi omogočiti pogoje, da lahko gibalno ovirane osebe optimalno razvijejo svoje sposobnosti. Plavanje, sprostitvene vaje v vodi, pravilno dihanje, razgibalne vaje. Vse to utrjuje samopodobo posameznika in povečuje zmožnosti socialne interakcije in njegovo čim večjo neodvisnost.

   

  Cilji programa:

  • Izboljšanje motoričnega stanja oseb s cerebralno paralizo, sprostitev, naučiati plavati, zagotoviti ohranitev telesne kondicije, razgibavanje,  večanje samozavesti, naučiti samostojnega in varnega bivanja v vodi.

   

  Ciljna skupina, ki ji je program namenjen:

  • osebe z boleznimi centralnega in perifernega živčnega sistema (cerebralna paraliza) in drugimi invalidnostmi.

   

  Metode dela pri izvajanju programa:

  • individualno in skupinsko delo v bazenu, skupinska priprava, razgibalne vaje v vodi.

   

  Pričakovani rezultate programa:

  • osebe s cerebralno paralizo so napete, nesproščene. S plavanjem, razgibavanjem v vodi, pa dosežemo, da se tonus mišic sprosti. Storitev ni sistemsko zagotovljena.

   

  Program izvajamo:

  • v bazenu Univerzitetnega kliničnega centra Maribor;
  • v Rekreacijskem centru Sonček, v Vrtičah je kopanje možno v poletnih mesecih ob sredah, od 17.30 do 20. ure in ob nedeljah, od 11. do 20. ure.
  • v Kopališču Pristanu, vsak četrtek, od 13. do 16. ure.

   


   

  indent1 Prvič od doma
  je za otroke z motnjami v razvoju, ki so vključeni v razvojne vrtce, prav posebno doživetje.  Zelo so veseli, ko gredo prvič od doma sami brez staršev in preživijo nekaj dni z vzgojiteljicami. Spijo skupaj v veliki sobi, nad njimi bdijo njihove spremljevalke in jih povedejo v svet pravljic. Nekaj čudovitih dni preživijo v  zimskem času v kakšni planinski koči na Pohorju, kjer se prvič s pomočjo spremljevalcev podajo na sani. V spomladanskih mesecih  pa gredo prvič od doma v Sončkove rekreacijske centre v Elerje ali pa v Vrtiče. Odpravijo se na prvi sladoled in še …

   


   

  indent1 Joga

  Cilji programa:

  • sprostitev, ohranjanje psihofizične kondicije udeležencev. Druženje in osebno zadovoljstvo udeležencev.

   

  Ciljna skupina:

  • osebe z boleznimi centralnega in perifernega živčnega sistema (cerebralna paraliza) in drugi invalidnostmi.

  Vadba poteka skupinsko v dvorani Doma invalidskih društev Maribor na Trubarjevi ulici 15 v Mariboru.

   

  Pričakovani rezultati programa:

  • pri osebah s cerebralno paralizo so mišice napete, nesproščene. Z vadbo joge pa dosežemo, da se tonus mišic sprosti

   


   

  indent1 Masaža

  Klasična (švedska) ročna masaža telesa – delna (masaža hrbta ali spodnjih okončin). Odprava napetosti v mišicah – sproščanje. Lajšanje in odprava bolečin. Vzdrževanje telesne kondicije.

   

  Cilji programa:

  • sprostitev, ohranjanje telesne kondicije, dotik blagodejno vliva na telo induha. Odprava morebitnih bolečin v hrbtu ali nogah, zmanjšanje tonusa mišic, izboljšanje krvnega obtoka, umiritev in počitek.

   

  Ciljna skupina:

  • osebe z boleznimi centralnega in perifernega živčnega sistema (cerebralna paraliza) in drugimi invalidnostmi.

   

  Metode dela, uporabljene pri izvajanju programa:

  • Masaža poteka individualno na Ljubljanski ulici 104, v Mariboru oz. po dogovoru.

   


   

  indent1 Izleti
  Društvo enkrat na leto organizira enodnevni izlet v tujino ali po Sloveniji.  Želimo si  spoznavati nove kraje, ljudi in njihove navade. Radi se družimo. Ostanejo nam nepozabna doživetja.  Spoznavamo naravne in kulturne znamenitosti krajev v tujini ali v Sloveniji.  Izleti pomenijo popestritev monotonega načina življenja članov društva, ponujajo možnosti za sprostitev, orientacijo in gibanje.

   

  Cilji programa:

  • integracija oseb s posebnimi potrebami v okolje. Doživetje nečesa novega, še  nedoživetega. Ohranjanje fizične in psihične kondicije. Pridobitev splošne razgledanosti. Storitev ni sistemsko zagotovljena.


  Na izlete gremo z avtobusi.

   


   

  indent1 Dedek mraz za otroke
  Vsako leto organiziramo obdarovanje otrok do 15 leta starosti. Prireditev običajno izvedemo v vrtcu na Fochovi ulici. S pomočjo vzojiteljic pripravimo lutkovno predstavo in glasbeni nastop.

   


   

  indent1 Pikniki v Vrtičah
  Društvo dvakrat na leto oragnizira druženje na piknikih, kjer se srečujejo člani, starši, sorojenci, sorodniki in izmenjujejo življenjske izkušnje z otroki in mladostniki s posebnimi potrebami.

  Prvi piknik je meseca junija, ko istočasno društvo izvede skupščino. Jeseni pa imamo "kostanjev piknik".

   


   

  indent1 Kopanje v ogrevanem odrptem bazenu v Vrtičah
  Kopanje se izvaja v Rekreacijskem centru Sonček v Vrtičah v poletnih mesecih ob sredah, od 17.30 do 20.00 ure in ob nedeljah, od 11.00 do 20.00 ure.