Začetek

Piškotki

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Več o tem

Posvet o socialnovarstvenih pravicah in obvestilo glede soc. vars. prejemkih za invalide PDF Natisni E-pošta

posvet-invalidi-18Obveščamo in vas vabimo na dogodek Posvet o socialno varstvenih pravicah, ki bo v petek, 20. aprila 2018 s pričetkom ob 10. uri.

Posvet bo v prostorih Mestne občine Maribor, Razstavni salon Urban, Grajska ul. 7 v Mariboru. Na posvetu bodo sodelovale strokovnjakinje iz Centra za socialno delo Maribor.

Hkrati pa vas obveščamo in posredujemo pojasnilo MDDSZ glede socialnovarstvenih prejemkov za invalide (glede nadomestilo za invalidnost, dodatek za tujo nego in pomoč in varstvenega dodatka).

Pojasnilo s strani MDDSZ;

V mesecu decembru 2017 se je valoriziralo - zvišalo nadomestilo za invalidnost in dodatek za tujo nego in pomoč upravičencem – odraslim osebam po ZVDTPO, o čemer ste bili obveščeni dne 07.12.2017 z dopisom, ki nam ga je poslalo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti .

Zaradi poračuna nadomestila za invalidnost za nazaj, ste vsi, ki ste pred tem že zaprosili in prejemali varstveni dodatek, v mesecu januarju prejeli odločbe Centrov za socialno delo, da vam varstveni dodatek ne pripada več. V skladu z navodilom v dopisu MDDSZ z dne 07.12.2017, lahko vsi, ki ste varstveni dodatek že prejemali ter seveda tudi vsi, ki zanj do sedaj še niste zaprosili in ga niste prejemali, vložite na Centru za socialno delo vlogo za varstveni dodatek. Do varstvenega dodatka so upravičeni vsi odrasli po ZVDTPO katerih skupni mesečni prihodki ne presegajo 484,97 Eur. Nadomestilo za tujo nego in pomoč (206,03 ali 103,02 Eur)  se NE šteje v prihodek, ampak se šteje v mesečni prihodek  samo nadomestilo za invalidnost (370,86 Eur) in ostali prihodki, ki so navedeni na navedeni spletni strani MDDSZ . Do varstvenega dodatka niso upravičeni posamezniki, katerih skupni mesečni prihodek presega znesek 484,97 Eur ali pa so vključeni v institucionalno varstvo oziroma v stanovanjske skupine v okviru institucionalnega varstva.

Več podrobnih informacij si lahko preberete na spletni strani MDDSZ in sicer http://www.mddsz.gov.si/si/uveljavljanje_pravic/socialna_zakonodaja/varstveni_dodatek/.

Zato predlagamo, da vsem članom društev, uporabnikom VDC (dnevno vodenje, varstvo in zaposlitev pod posebnimi pogoji)  in/ali drugim osebam, ki so upravičenci do nadomestila za invalidnost, pošljete sporočilo, da lahko od 01.04.2018 dalje ponovno vložijo vlogo za varstveni dodatek, saj se je v mesecu decembru 2017 izplačan poračun nadomestil za invalidnost štel kot občasni dohodek samo za 3 mesece in so od aprila naprej upravičeni do varstvenega dodatka. Vloge za varstveni dodatek lahko vložijo uporabniki na pristojnem Centru za socialno delo sami ali skupaj z zakonitimi zastopniki/skrbniki/starši.