Začetek

Piškotki

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Več o tem

Razpis kolonije 2019 PDF Natisni E-pošta

DSC08275px115Obnovitvena rehabilitacija 2019 - zdravstveno terapevtske kolonije za otroke in mladostnike.

 

 

 

1. UVOD

Spoštovani starši

Tudi letos društvo načrtuje izvedbo 4 kolonij za otroke in mladostnike s cerebralno paralizo in njihove starše, v trajanju po 7 dni v poletnem času.

Zimska družinska kolonija (ki je trajala 26.1.-2.2.2019) je že za nami, udeležilo se jo je 9 otrok, skupaj s starši. Kolonije v Elerjih se bodo udeležili otroci in starši ter sorojenci; namenjena je predšolskim in mlajšim šolskim otrokom. V koloniji bodo za starše pripravljene delavnice in predavanja strokovnjakov.

Preostale tri kolonije so namenjene otrokom in mladostnikom, brez udeležbe staršev. Prizadevali si bomo, tako kot lani, v kolonije vključiti najboljše spremljevalce in terapevte, ki bodo zanesljivo in kvalitetno izpolnili pričakovanja tako otrok kot njihovih staršev.

 

DSC08275

 

Kolonije se financirajo na podlagi prijave Zveze Sonček na razpis Zavoda za zdravstveno zavarovanje Republike Slovenije, lastne udeležbe in iz donacij društvu. Ker država (napotnica Zavoda za zdravstveno zavarovanje) običajno krije ca 50 % stroškov – čeprav izberemo cenovno zelo ugodne destinacije – preostali del stroškov krije društvo z donacijami in lastno udeležbo (s prispevki staršev).

 

2. TERMINI

(Klik za povečavo >>>)

Razpis kolonije 2019-1

V kolikor imate dodatna vprašanja o poteku in izvedbi kolonij, kontaktirajte želenega vodjo kolonij oz. 02/252-22-528 ali na 070 989 739 (pisarna društva Sonček-MDCP).

 

3. POGOJI, NAČIN IN ROK PRIJAVE TER VIŠINA PRISPEVKA

Na osnovi Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja se v kolonijo lahko vključijo otroci in mladostniki s cerebralno paralizo. Društvo na podlagi predlogov izbranih triažnih zdravnikov izbere udeležence kolonij. Zato vas prosimo, da se najprej prijavite pri triažnem zdravniku (npr. dr. Flakus, dr. Korajžija, itn) in potem kontaktirate določeno vodjo kolonije, ki vam bo posredovala vse ostale informacije, tudi informacijo o višini prispevka. Prosimo vas, da se prijavite čim prej, oziroma do konca meseca aprila 2019, da lahko ustrezno kvalitetno pripravimo program in spremljevalce glede na posameznega udeleženca.

 

4. CILJI IN NAMEN PROGRAMA

Cilji programa:

 • dopolnjevanje zdravstvene rehabilitacije za otroke s cerebralno paralizo ter omogočanje udeležbe tudi sorojencem, obema staršema pa tudi starim staršem;
 • razbremenitev družine ter spodbujanje in pomoč pri njenem vključevanju v okolje;
 • ohranjevanje telesnega in psihičnega zdravja vseh članov;
 • prizadevanje za večjo samostojnost otroka;
 • program je namenjen osebam z boleznimi centralnega in perifernega živčnega sistema (cerebralna paraliza).


Namen je seznanjanje staršev z vzroki, oblikami in s posledicami cerebralne paralize pri njihovem otroku ter učenje za obvladovanje le-te in o možnih oblikah pomoči. Kolonije omogočajo medsebojno druženje staršev, izmenjavo izkušenj in usmerjanje v oblike samopomoči, povezovanja in društvene organiziranosti.

 

Osnovna vsebina programa zdravstveno-terapevtske kolonije je:

 • timska diagnostična obravnava;
 • vsakodnevne individualne obravnave pri različnih terapevtih;
 • skupinske psihosocialne obravnave in družabne aktivnosti, ki jih vodijo usposobljeni terapevti;
 • otrokovo učenje samostojnosti in pridobivanje izkušenj izven družine v družbi sovrstnikov;
 • sprostitvene in rekreativne dejavnosti za otroke in za starše;
 • »Šola za starše« – usposabljanje staršev za »koterapevtsko« delo z otrokom doma;
 • učenje za življenje.

 

Ko otrok s cerebralno paralizo doseže stopnjo razvoja, ki mu omogoča osamosvajanje, ga vključimo v zdravstveno terapevtsko kolonijo brez spremstva staršev. Cilji kolonij za starejše otroke s cerebralno paralizo brez spremstva staršev:

 • emancipacija otroka od staršev, osamosvajanje otroka kot predpriprava za samostojno učenje, življenje in delo;
 • navajanje na življenje in delo v skupini;
 • učenje rekreativnih in sprostitvenih dejavnosti, tako individualnih kot skupinskih;
 • utrjevanje zdravja.

 

indent1 PRIJAVNICA ZA ZTK - DEBELI RTIČ 2019

indent1 PRIJAVNICA ZA ZTK - ELERJI 2019